Ziare Online

SHARE ON GOOGLE+

Ziare Online - Sanatate - Medicina

 

facebook
7 simptome ale accidentului vascular cerebral

Marți, 18 Aprilie 2017, 10:43
348 vizite - 0 comentarii


Anual, 1 din 5 persoane moare din cauza unui accident vascular cerebral. Este bine să știm care sunt simptomele acestei complicații amenințătoare de viață.   

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o arteră blocată sau ruptă determină lipsa bruscă a sângelui oxigenat în creier. Atunci când sângele bogat în oxigen nu poate ajunge la celulele nervoase dintr-o anumită regiune a creierului, acestea suferă deteriorări sau mor. Există două tipuri de AVC: accidentul vascular ischemic, provocat de un blocaj arterial, cauzat, de regulă, de un cheag de sânge în creier sau în vasele de la nivelul gâtului.

Accidentele ischemice reprezintă 90% din totalul accidentelor vasculare. Al doilea tip este accidentul vascular hemoragic, care este mai rar, dar mai grav. Acesta se produce ca urmare a unei sângerări în creier, prin ruperea unui vas de sânge sau a unei dilatări apărute pe un vas de sânge subțiat.

În fiecare an, zeci de mii de persoane din țara noastră suferă un prim AVC. În 60% dintre cazuri, acesta este fatal. Accidentele vasculare provoacă 20% din totalul deceselor și sunt prima cauză majoră de handicap. În România trăiesc aproximativ 1 milion de bolnavi care au suferit un AVC.

Așa se manifestă!

1.    O stare subită de slăbiciune, furnicături sau amorțeală în braț, mână sau picior, mai accentuată pe una din jumătățile corpului

2.    Somnolență, fără un motiv întemeiat.

3.    O stare de confuzie apărută brusc, cu dificultăți de vorbire. Bolnavul găsește greu cuvintele potrivite, limbajul devine incoerent sau de neînțeles. Pot să apară, de asemenea, dificultăți de percepere a discursului celorlalți.

4.    Pierderea bruscă a vederii (la un ochi ori chiar la ambii) sau vederea dublă.

5.    O stare de amețeală, lipsa echilibrului sau a coordonării. În unele cazuri, aceasta este urmată de pierderea cunoștinței.

6.    Dureri severe de cap apărute fără un motiv aparent.

7.    Greață și vărsături.

La ce să mai fii atent

Accidentele ischemice tranzitorii (AIT) sunt așa-numitele „accidente mici”, pe care deseori le trecem cu vederea. Ele produc aceleași simptome ca un accident major, dar acestea dispar după câteva ore, fără a lăsa sechele. Totuși, aceste accidente nu trebuie ignorate. În aproximativ 40% din cazuri, ele pot anunța un accident vascular cerebral major.

În cazul în care crezi că e posibil să fi suferit un AIT, mergi neapărat la medic. Vi fi supus unor investigații nedureroase: un examen Doppler sau RMN. Astfel, medicul va putea constata dacă prezinți ateromatoză carotidiană, adică dacă au fost afectate vasele gâtului care merg la creier. Atunci când carotidele sunt astupate mai mult de 70%, se impune efectuarea unei intervenții chirurgicale vasculare, pentru îndepărtarea plăcii de aterom.

Opinia specialistului

Dr. Ligia Moldovan, medic primar medicină generală, Spitalul „Dr. Gh. Preda” Sibiu

În cazul unui accident vascular cerebral, aportul de oxigen trebuie restabilit rapid, pentru a se putea salva neuronii lezați. Dacă bănuiți că o persoană din preajma dvs. a suferit un AVC, încercați să nu îl mișcați și chemați imediat ambulanța. Dacă este necesar să o mutați, faceți-o într-un mod cât mai blând, evitând zdruncinăturile. Este agitată? Liniștiți-o cu răbdare și calm.

În cazul în care aveți un tensiometru la îndemână, încercați să îi măsurați tensiunea. Dacă aceasta este foarte mare, iar persoanei afectate i s-a prescris deja un tratament pentru hipertensiune, puteți să îi dați o tabletă pentru scăderea acesteia.


Stiri despre:   accident vascular,  simptome accident vascular,  avc,  durere de cap,  

Autor:    Clicksanatate.ro

Sursa:   www.clicksanatate.ro

Aboneaza-te la ultimele stiri prin e-mail

Adresa de e-mail:

 

ecco fashionup depurtat otter mycloset emag flanco

Citeste si:


Stiri Mondene:

Comentarii
 
Nu exista nici un comentariu la aceasta stire !
 
Adauga un comentariu
 

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Va rugam folositi un limbaj decent !

Cod de securitate:

imagine de securitate
prognoza meteo

( † ) Calendar Ortodox 2018 - sarbatori

   TRIMITE: o stire o poza sau  video 

Director ziare si reviste de la A la Z

Publicitate ...

Abonare newsletter

Adresa de e-mail:

De vizitat   →   utile online

Curs valutar si convertor valutar
curs BNR din

 

 

NU EXISTA INFORMATII VALUTARE !

 

 


curs de schimb valutar     convertor valutar
 Stirile cele mai comentate

Video            →            Stiri video
Poza zilei              →              Toate pozele
Copilul chinez care a atins o noua treapta a evolutiei. Face parte dintr-o noua rasa umana!