Ziare Online

SHARE ON GOOGLE+

Ziare Online - Economie - Finante & Banci

 

facebook
Isarescu, noi avertismente despre mersul economiei. Ce se va intampla cu leul in perioada urmatoare

Joi, 05 Aprilie 2018, 09:30
90 vizite - 0 comentarii


Avertismente pe banda rulantă de la guvernatorul BNR. Inflația va continua sa crească până la 5% și există riscul devalorizării leului. Sunt doar două dintre anunțurile făcute azi de Mugur Isărescu, după ședința consiliului de administrație pe teme de politică monetară. În a doua parte a zilei, Isărescu s-a aflat la sediul Guvernului, unde s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă în cadrul comitetului pentru trecerea la moneda euro.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că BNR prevede că inflaţia se va plafona în jurul valorii de 5% şi apoi va coborî, după decizia din şedinţa de politică monetară de astăzi, de a menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25%. "Vedem dacă se confirmă această previziune şi luăm măsuri ulterioare."

Dacă BNR ar fi luat decizia de majorare a dobânzii-cheie, asta ar fi stimulat aprecierea leului. Acest efect s-a văzut după ultima creștere cu 0,25% a dobânzii.

"Banca Națională ar putea să majoreze dobânda fără să se uite la multitudinea de factori, să accepte aprecierea leului și vom constata că noi combatem inflația cu costul deteriorării comerciale și de preț", a explicat guvernatorul BNR decizia de azi de a menține neschimbată dobânda-cheie.

Mugur Isărescu a declarat că nu orice măsură de politică monetară poate să contrabalanseze în bine măsuri de politică fiscală.

"Dacă au relaxări fiscale, întărirea politicii monetare nu asigură un optim, dar suntem nevoiţi, pentru că avem un mandat să ţinem inflaţia sub control. Deciziile noastre sunt bazate pe date, cifre, fapte în domeniul economic şi în domeniul financiar. În definitiv care este esenţa deciziei de astăzi? Noi spunem că un tratament bun înseamnă nu numai medicamentul, dar şi dozajul şi cadenţa în care se aplică acest tratament", a mai spus Isărescu.

Ne putem aştepta la o creştere a ratelor ROBOR în viitorul apropiat, a mai spus guvernatorul BNR. Pieţele sunt foarte sensibile. Dobânzile pe piaţa monetară la scadenţe mai mici sunt substanţial sub rata de politică monetară. În prezent există un exces de lichiditate, a declarat guvernatorul BNR.

"Între lucrurile pe care le-am avut în vedere, a fost să nu stimulăm intrările de capital şi aprecierea cursului. Nu ar ajuta economia. Nu ne referim la cifre de 1-2-3 bani în plus. Cursul este curs ca să se plimbe în anumite limite. Noi avem un mesaj către pieţe: există un diferenţial de dobândă destul de consistent în favoarea leului. Cred că este acoperitor. Vom vedea ce spun pieţele, trebuie să discutăm cu ele, prin mecanismele noastre. Cred că în prezent diferenţialul de dobândă este în favoarea leului", a mai spus Isărescu.


Stiri despre:   bnr,  curs valutar,  mugur isarescu,  

Autor:    Realitatea.net

Sursa:   www.realitatea.net

Aboneaza-te la ultimele stiri prin e-mail

Adresa de e-mail:

 

ecco fashionup depurtat otter mycloset emag flanco

Citeste si:


Stiri Sanatate:


Stiri Mondene:

Comentarii
 
Nu exista nici un comentariu la aceasta stire !
 
Adauga un comentariu
 

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Va rugam folositi un limbaj decent !

Cod de securitate:

imagine de securitate
prognoza meteo

( † ) Calendar Ortodox 2018 - sarbatori

   TRIMITE: o stire o poza sau  video 

Director ziare si reviste de la A la Z

Publicitate ...

Abonare newsletter

Adresa de e-mail:

De vizitat   →   utile online

Curs valutar si convertor valutar
curs BNR din 2018-10-18
Dolar
0.1445 RON
Euro
4.6658 RON

curs de schimb valutar     convertor valutar
nu exista stiri
 Stirile cele mai comentate
nu exista stiri

Video            →            Stiri video
Poza zilei              →              Toate pozele
Copilul chinez care a atins o noua treapta a evolutiei. Face parte dintr-o noua rasa umana!