Ziare Online

SHARE ON GOOGLE+

Ziare Online - Sanatate - Medicina

 

facebook
Scleroza multipla este boala cu o mie de fete

Joi, 25 Ianuarie 2018, 10:14
59 vizite - 0 comentarii


Scleroza multiplă se numără printre așa-numitele boli rare. Cu toate astea, afectează un număr impresionant de oameni, unii foarte tineri. Și cel mai triste este că imobilizează suferindul, fără posibilitatea de a fi recuperat complet.

Datele Societăţii de Scleroză Multiplă din România arată că această boală afectează aproape 2,1 milioane de oameni la nivel mondial. În România, potrivit datelor disponibile, există aproximativ 10 000 de bolnavi de scleroză multiplă, iar boala este inclusă în lista bolilor rare. Scleroza multiplă este o boală imprevizibilă și incurabilă, dar al cărei curs poate fi încetinit cu ajutorul tratamentului.

De ce apare scleroza multiplă?

Care sunt cauzele apariției bolii?

”Scleroza multiplă este o boală inflamatorie mediată imun care atacă axonii mielinici ai sistemului nervos central, distrugând mielina şi axonii în grade variabile şi producând handicap fizic semnificativ în termen de 20-25 de ani la mai mult de 30% din pacienţi”, explică Dr. Filip Dan, medic primar neurolog la Spitalul European Polisano. Potrivit datelor existente, scleroza multiplă afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul de a dezvolta afecțiunea crește, dar specialiștii sunt de părere că nu doar factorii genetici duc la apariţia acestei boli. Numită și ”boala cu o mie de fețe” sau ”marele actor al neurologiei”, această boală cauzează simptome care mimează semnele altor afecțiuni, ceea ce o face dificil de diagnosticat.

O boală-cameleon

”De cele mai multe ori, semnele şi simptome din scleroza mutiplă sunt următoarele: deficite motorii ale membrelor, cu spasticitate si tulburări ale mersului, tulburări senzitive (de ex. parestezii), tulburări de echilibru și de coordonare a mișcărilor, pareze de nervi cranieni (oftalmopareza internucleară cu strabism și diplopie, neuropatie optică retrobulbară), nevralgie trigeminala sau spasme ale mușchilor feței, tulburări de micțiune, reacții inflamatorii ale măduvei spinării (mielită transversă)”, spune neurologul.

Potrivit specialiștilor, pacienții prezintă, în general, primele simptome între vârstele de 20 și 40 de ani. Aceste simptome se pot ameliora treptat, dar revin dupa o perioada de timp. Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complică procesul de diagnosticare. ”Diagnosticul se susține de examenul neurologic și de anumite teste paraclinice precum RMN cerebral și medular, care confirmă leziunile demielinizante și permite urmărirea bolii în evoluție. Puncția lombară cu examinarea lichidului cefalorahidian, dar și potențialele evocate vizuale (VEP), pot ajuta la stabilirea unui diagnostic exact”, afirmă dr. Filip Dan.

Așa se încetinește evoluția bolii

Scleroza multiplă nu se poate vindeca, însă există în acest moment tratamente eficiente care o pot ține sub control, încetinindu-i evoluţia şi controlându-i simptomele. ”Tratamentul în faza acută (puseu) se face cu metilprednisolon intravenos, 5-7 zile; uneori este nevoie de plasmafereză sau dexametazonă. Tratamentul imunomodulator pe termen lung se efectuează cu diferiți agenți care și-au dovedit eficacitatea în ameliorarea afecțiunii, rărirea puseelor și modificarea evoluției bolii spre un prognostic mai bun. Acestea sunt: Interferon beta-1a (Avonex, Rebif); Interferon beta-1b (Betaseron, Extavia); Peginterferon beta-1a (Plegridy) ; Glatiramer acetat (Copaxone);  Natalizumab (Tysabri) ; Mitoxantrone ; Fingolimod (Gilenya); Teriflunomide (Aubagio); Dimethyl fumarate (Tecfidera); Alemtuzumab (Lemtrada)”, explică specialistul.

Cum se poate trăi cu scleroza multiplă

Deși scleroza multiplă este o boală imprevizibilă și dificilă, mulți dintre pacienți reușesc să își continuie activitatea, respectând anumite recomandări. Reducerea stresului, o dietă echilibrată, evitarea unei scăderi rapide în greutate şi odihnă adecvată sunt câteva dintre cele mai importante condiții care trebuie respectate pentru a ține boala în frâu.

Comunicarea deschisă cu familia și cu prietenii apropiați, disponibilitatea de a discuta despre dificultățile bolii și de a cere sprijin contează foarte mult pentru starea de spirit a bolnavului. Tendința de izolare și reținerea de a-și împărtăși îngrijorarea pot complica și mai mult modul în care pacientul își gestionează starea. Nu în ultimul rând, inițiativa de a începe o activitate în beneficiul celor care suferă de aceeași boală a fost, în cazul unora dintre pacienți, cel mai potrivit tratament.


Stiri despre:   scleroza multipla,  ce este scleroza multipla,  cauze scleroza multipla,  evolutie scleroza multipla,  

Autor:    Libertateapentrufemei.ro

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

Aboneaza-te la ultimele stiri prin e-mail

Adresa de e-mail:

 

ecco fashionup depurtat otter mycloset emag flanco

Citeste si:


Stiri Mondene:

Comentarii
 
Nu exista nici un comentariu la aceasta stire !
 
Adauga un comentariu
 

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Va rugam folositi un limbaj decent !

Cod de securitate:

imagine de securitate
prognoza meteo

( † ) Calendar Ortodox 2017 - sarbatori

   TRIMITE: o stire o poza sau  video 

Director ziare si reviste de la A la Z

Publicitate ...

Abonare newsletter

Adresa de e-mail:

De vizitat   →   utile online

Curs valutar si convertor valutar
curs BNR din 2018-02-23
Dolar
0.1402 RON
Euro
4.6552 RON

curs de schimb valutar     convertor valutar
Horoscop saptamanal 12 - 18 februarie 2018
Berbec Sfera profesionala este animata din plin. Se intrezaresc sedinte c...
Horoscop zilnic, Marti 13.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Chiar daca vezi cu ochii tai ca nu...
Horoscop zilnic, Duminica 18.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Horoscop zilnic Berbec H...
Horoscop zilnic, Luni 12.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Esti la mijloc intre doua directii...
Horoscop zilnic, Vineri 16.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Trebuie sa lucrezi pe doua planuri...
Horoscop zilnic, Sambata 17.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Nu se pot lega discutii serioase s...
Horoscop zilnic, Miercuri 14.02.2018
Horoscopul zileiHoroscop zilnic Pesti Cariera ta cunoaste un moment de v...
Horoscop zilnic, Joi 15.02.2018
Horoscopul zilei Horoscop zilnic Pesti Nostalgiile te napadesc mai ...
Horoscop saptamanal 19 - 25 februarie 2018
Berbec Personalitatea ta se schimbă mult în această săptăm&acir...
Horoscop zilnic, Luni 19.02.2018
Horoscopul zilei Horoscop zilnic Pesti Ar fi trebuit sa pleci azi l...
 Stirile cele mai comentate

Video            →            Stiri video
Poza zilei              →              Toate pozele
Copilul chinez care a atins o noua treapta a evolutiei. Face parte dintr-o noua rasa umana!