Ziare Online

SHARE ON GOOGLE+

Ziare Online - Utile

 

facebook
Te cunosc de undeva? Tot ce nu stiai despre déjà-vu

Luni, 08 Ianuarie 2018, 16:30
104 vizite - 1 comentarii


Déjà-vu este sentimentul acela puternic de a fi întâlnit ceva sau pe cineva familiar – fie o persoană (deși abia ai cunoscut-o), fie un loc (deși îl vizitezi pentru prima oară). De unde senzația aceasta stranie și ce indică ea?

Mai bine de 70% din populație, în special cea cu vârsta curpinsă între 15-20 de ani, a trăit acest sentiment, care ține mai mult de o experiență intuitivă, greu de descifrat, și mai puțin de o premoniție. Expresia derivă din limba franceză și indică o conexiune inexplicabilă vizavi de om sau de un loc necunoscut, chiar și vizavi de o situație pe care mintea percepe că a mai trăit-o cândva, în trecut. 

Cum a luat naștere termenul

Mediumul și parapsihologul Émile Boirac (1851-1917), de origine franceză, a fost primul care a dorit să afle ce se ascunde dincolo de senzația déjà-vu și primul care a folosit termenul, în cartea sa „L’Avenir des sciences psychiques“ (Viitorul științelor psihice). Mai târziu, psihologul elvețian Arthur Funkhouser a făcut distincția între trei tipuri diferite de déjà-vu: „déjà vécu“ (sentimentul că persoana a mai trăit o dată o întâmplare anume), „déjà senti“ (senzația că persoana a mai trăit acel sentiment) și „déjà visité“ (locuri familiare, deși văzute pentru prima oară). 

Interpretarea psihologilor

Dacă oamenii de știință nu pot explica fenomenul, punându-l mai degrabă pe seama unei erori apărută în procesul de memorare, marii psihologi ai lumii i-au găsit diverse explicații. Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, considera că sentimentul de déjà-vu este rezultatul reprimării în mod inconștient a diverselor amintiri, din cauza trăirilor traumatizante din perioada copilăriei. Acesta numea fenomenul paramnezie (tulburare a memoriei care constă în interpretarea unor realități abia percepute ca pe niște amintiri). O altă intepretare este cea a psihiatrului Alan Brown și a dr. Elizabeth Brown, de la Universitatea Duke, din SUA. Cei doi au lansat teoria mesajelor subliminale, teorie acceptată și de cercetători. 

Un caz special

Senzația déjà-vu apare pe nepregătite, nu are niciun simptom și este extrem de scurtă, cu o durată de maximum 30 de secunde. Însă un tânăr din Marea Britanie o experimentează în permanență. Aceasta trăiește cu impresia, încă din primele zile de la înscrierea la facultate, că a mai trăit o dată acele momente. În prezent, tânărul a încetat să mai urmărească programele TV sau să citească, pe motiv că știe deja ce o să urmeze. Psihologii suștin că bărbatul suferă de un tip de anxietate care ar putea fi factorul declanșator al senzației de repetiție din creierul său. Cazul său a fost menționat în revista de specialitate „Medical Case Reports“, în 2014, unde s-a precizat că între senzația de déjà-vu și anxietate există o legătură certă.  

Criptomnezia, o posibilă cauză

O altă posibilă explicație a sentimentului de déjà-vu poate fi apariția criptomneziei (incapacitatea de a diferenția evenimentele trăite în realitate și evenimentele din vis, citite sau auzite). Informațiile învățate sunt uitate, însă, cu toate acestea, sunt stocate în creier. Se întâmplă ca anumite cunoștințe să iasă la suprafață la un moment dat, dând senzația de familiaritate. Memoria este un proces de reconstrucție a amintirilor stocate, care implică elaborarea, distorsionarea și omiterea. Senzația de déjà-vu poate apărea când există o potrivire perfectă între ceea ce experimentezi în prezent și amintirile deja stocate. 

Jamais vu, opusul lui déjà-vu

Antonimul descrie trăirea potrivit căreia nimic nu îți este cunoscut. În acest caz, e vorba o conexiune slabă între memoria pe termen lung și percepția asupra prezentului. O persoană care trăiește acest sentiment nu își poate accesa cu ușurință trecutul și orice i se pare nou și fascinant. Este adeseori asociat cu amnezia, epilepsia sau afazia.

Tulburări care dau déjà-vu

La subiecții normali, sentimentul de déjà-vu poate să survină în mod spontan sau ca urmare a oboselii, emoției sau a unei stări anxioase. Diverse boli pot cauza senzația de déjà-vu: epilepsia temporală (care are loc în lobul temporal al creierului), tulburările neurologice post-infecțioase și post-traumatice. 


Stiri despre:   deja vu,  memorie,  amintiri,  sentiment familiar,  deja trait,  

Autor:    Clickpentrufemei.ro

Sursa:   www.clickpentrufemei.ro

Aboneaza-te la ultimele stiri prin e-mail

Adresa de e-mail:

 

ecco fashionup depurtat otter mycloset emag flanco

Citeste si:


Stiri Sanatate:


Stiri Mondene:

Comentarii

adaugat de Winnerfeego la data de 08-02-2018, 09:45

If you’re interested in winning millions, then I’m here to help!
At [url=skyliteboom.com]Casino[/url] you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning.
Use it today to increase your chances of hitting our jackpots.
All you have to do is [url=skyliteboom.com]sign up today[/url] and watch the rewards come rolling in.
skyliteboom.com
[url=skyliteboom.com]Prepare to hit the big time[/url]
[url=skyliteboom.com]Hacer giros para ganar millones[/url]
[url=skyliteboom.com]Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen[/url]
[IMG]http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg[/IMG]


Adauga un comentariu
 

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Va rugam folositi un limbaj decent !

Cod de securitate:

imagine de securitate
prognoza meteo

( † ) Calendar Ortodox 2018 - sarbatori

   TRIMITE: o stire o poza sau  video 

Director ziare si reviste de la A la Z

Publicitate ...

Abonare newsletter

Adresa de e-mail:

De vizitat   →   utile online

Curs valutar si convertor valutar
curs BNR din 2018-11-13
Dolar
0.1487 RON
Euro
4.6599 RON

curs de schimb valutar     convertor valutar
nu exista stiri
 Stirile cele mai comentate
nu exista stiri

Video            →            Stiri video
Poza zilei              →              Toate pozele
Copilul chinez care a atins o noua treapta a evolutiei. Face parte dintr-o noua rasa umana!