Ziare Online

SHARE ON GOOGLE+

Ziare Online - Director Ziare - Ziarul Viata Libera

 

Ziarul "Viata Libera"

Website: http://www.viata-libera.ro

Ziar din categoria Locale in judetul Galati

Descriere:
Viata Libera - Cotidian ce ofera stiri si noutati din Galati

Publicitate:

Adauga un Ziar

Stiri din ziarul Viata Libera de azi - Ultimele stiri din Viata Libera


Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-a extins şi în judeţ

Sediul CARP Galaţi din strada Domnească

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi a răspuns numeroaselor solicitări primite din partea vârstnicilor din localităţile rurale şi a deschis, până acum, 15 filiale în mai multe comune din judeţ.

Una dintre puţinele speranţe pe care foarte mulţi dintre gălăţenii de vârsta a treia le au pentru a trece peste greutăţile de zi cu zi şi pentru a mai scăpa de marginalizarea la care de multe ori sunt supuşi o reprezintă Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, o instituţie care a împlinit anul trecut 110 ani de activitate. Mulţi dintre ei au mai mare încredere în această instituţie decât în bănci, fiind destule cazuri în care şi-au retras economiile din conturile bancare, depunându-le la CAR-ul Pensionarilor, ca fond social.

Fondată în 1907, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi a pornit la drum cu 111 membri. Numărul membrilor CAR a ajuns, în anul 2000, la peste 15.000, iar astăzi sunt aproape 59.000. "Au existat cerinţe să ne extindem activitatea şi la nivelul localităţilor rurale. Până în acest moment s-au înfiinţat 15 sucursale ale Casei noastre în diferite zone ale judeţului, astfel că fiecare sucursală are cinci-şase comune în jur. Ne-am dus aproape de pensionarii din judeţ, ca să le venim în ajutor, astfel că la aceste filiale avem în jur de 12.000 de membri şi oamenii primesc serviciile oferite de noi în localităţile lor", spune profesorul Ion Lucian Mehedinţi, doctor în economie, preşedintele CARP Galaţi.

"În afară de principala activitate, cea de acordare de împrumuturi cu dobânda cea mai mică, de 5,4 la sută, dar numai pentru nevoile personale ale bătrânilor, mai avem şi o mulţime de alte activităţi atât de necesare oamenilor de vârsta a treia, cum ar fi servicii medicale (fizioterapie, medicină generală, stomatologie, acum şi ecografie, oftalmologie), cu tarife mult sub nivelul pieţei. De exemplu, dacă o şedinţă de fizioterapie la alte unităţi este de 12-13 lei, la noi e 3,50 lei. Pentru stomatologie, se dau 50 de lei de două ori pe an pentru o extracţie dentară. Avem servicii de frizerie, unde preţul este de 6 lei pentru bărbaţi şi 8 lei pentru femei. Mai avem servicii culturale, cum ar fi turism, dar şi cursuri limbi străine (germană, franceză, engleză şi italiană, din acest an). Toate aceste activităţi nu le facem decât pentru aceste persoane de vârsta a treia care sunt marginalizate astăzi şi pentru care astfel de organizaţii de pensionari rămân una din puţinele speranţe pentru ameliorarea actualei stări de fapt", continuă Ion Lucian Mehedinţi.

Actualul sediu al CARP Galaţi, din strada Domnească nr. 53, a fost cumpărat în 1982, de la persoane private. În 1994 s-a trecut la consolidarea imobilului şi la igienizarea lui. "Totul s-a făcut sub supravegherea organelor de specialitate, având în vedere că o parte din acest sediu, primul corp, este şi monument istoric de categoria B", precizează preşedintele Mehedinţi.

Întrucât clădirea din Domnească a devenit neîncăpătoare faţă de numărul membrilor organizaţiei şi faţă de mulţimea activităţilor desfăşurate, conducerea Casei vrea să mute întreaga activitate de creditare la V-urile din centrul oraşului, într-un spaţiu achiziţionat de curând. Acolo se vor muta şi birourile conducerii, consultaţiile juridice, contenciosul, cenzoratul şi se vor amenaja sălile pentru cursurile pe care le organizează instituţia şi pentru o parte din serviciile prestate de Casă.

"Nu prea înţeleg de ce unii caută să împiedice astfel de activităţi, născocind tot felul de neadevăruri. Dar există şi oameni care, deşi sunt şi ei în vârstă, nu vin aici să sprijine şi să facă bine, ci să distrugă ce au construit alţii. Şi asta mă duce cu gândul la o constatare personală: după 1990, în toate categoriile de activităţi şi-au făcut apariţia oameni care nu au urmărit şi nu urmăresc altceva decât distrugerea şi câştigul fără muncă. Vedem ce s-a întâmplat în economie, în sănătate şi aşa mai departe. Nici în activităţi cum este cea pe care o desfăşurăm noi nu au fost scutite de aşa ceva. Dar, din fericire, avem oameni care lucrează de 40 de ani aici şi care au înţeles menirea acestei unităţi, i-au respectat statutul şi, astfel, unitatea noastră nu a avut căderi prea grele, a progresat continuu", mai spune preşedintele CAR-ului Pensionarilor Galaţi.

Linkuri Sponsorizate

Cinci puncte termice au fost transformate în microcentrale

Cinci puncte termice au fost transformate în microcentrale

Din cele 20 de puncte termice care trebuie transformate în microcentrale de cartier, capabile să furnizeze doar căldură, nu şi apă caldă, pentru aproximativ 6.000 de apartamente, doar cinci sunt finalizate, potrivit Primăriei Galaţi. Alte cinci se află în lucru, spune administraţia locală, dând asigurări că, în prima săptămână a lunii decembrie, noile microcentrale vor fi funcţionale. Până atunci, trebuie aprobat de către Consiliul Local preţul pe gigacalorie pe care îl vor plăti beneficiarii pentru energia termică furnizată de microcentrale.

Licitaţia organizată pentru montarea de instalaţii de producere a energiei termice cele în 20 de puncte termice a fost câştigată de asocierea Romterm SA - Calorgal SA. Valoarea totală a contractului se ridică la 2.639.848 de lei cu TVA.

Unde sunt amplasate radarele

Unde sunt amplasate radarele

Astăzi, 14 noiembrie, radarele Poliţiei Rutiere vor fi amplasate, în municipiul Galaţi, pe străzile Siderugiştilor, Portului şi Drumul de Centură. Şoferii care au drum în judeţ vor fi monitorizaţi pe DN 25, în dreptul localităţilor Independenţa şi Barcea, iar pe DN 26 în localităţile Vânători şi Folteşti. Pe DE 581, o autospecială cu radar va fi amplasată pe raza localităţii Munteni, iar pe DJ 251, la Slobozia Conachi şi Cudalbi.

Activităţi sub sloganul ”Preveniţi ghinionul!”

Activităţi sub sloganul ”Preveniţi ghinionul!”

Fiecare zi de marţi 13 reprezintă "Ziua informării preventive", la nivelul tuturor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară. Asta după ce Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulate la nivel european.

Sub sloganul "Preveniţi ghinionul!", Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu"al judeţului Galaţi a pus la cale o serie de activităţi care vizează informarea şi conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

La nivelul ISU Galaţi, aceste activităţi au debutat încă de pe 12 noiembrie şi vor dura până pe 16 noiembrie. Una dintre acestea activităţi a fost dedicată celor mici care, pe 13 noiembrie, au avut ocazia să afle informaţii despre activitatea pompierilor, dar şi să vadă tehnica cu care aceştia intervin în situaţii de urgenţă, în cadrul evenimentului intitulat "Ziua porţilor deschise". Totodată, ISU Galaţi a organizat puncte de informare preventive la Shopping City Galaţi, Kaufland (zona "Ultimul leu") şi Kaufland Tecuci.

"Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător", ne-a declarat lt. col Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Cu această ocazie, pompierii gălăţeni reamintesc faptul că anotimpul rece aduce o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţilor, care presupun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere şi înlăturare a riscurilor de incendiu. "Considerăm util să reamintim cetăţenilor şi factorilor responsabili că respectarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor, precum şi adoptarea unui comportament adecvat, conduc la evitarea sau limitarea semnificativă a producerii unor evenimente negative, soldate cu victime şi/sau însemnate pagube materiale", a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

{gallery}ziua-informarii-preventive{/gallery}

Accident pe trecerea de pietoni

Accident pe trecerea de pietoni

Accident pe Faleza Superioară, în zona parcului "Viva". O femeie în vârstă de 31 de ani a fost lovită de o maşină chiar pe trecerea de pietoni. Conform poliţiştilor, femeia a fost acroşată de un autoturism care era condus de un bărbat de 33 de ani, din Galaţi. "Persoana accidentată a fost transportată la spital, dar nu a necesitat internarea. În cauză s-a stabilit că şoferul nu consumase alcool, iar colegii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă", ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Rezoluție împotriva României, adoptată în Parlamentul European. ”Rechizitoriu” despre statul de drept

Rezoluție împotriva României, adoptată în Parlamentul European. ”Rechizitoriu” despre statul de drept

Parlamentul European a votat, marți, 13 noiembrie 2018, cu 473 de voturi "pentru", 151 "împotrivă" și 40 de abțineri, rezoluția care amendează dur comportamentul Guvernului și al Parlamentului din România privind statul de drept, relatează G4Media.ro.

Textul este un rechizitoriu, în 13 puncte, extrem de dur la adresa Puterii din România, care arată că Parlamentul European "este profund preocupat de revizuirea legislației judiciare și penale din România" și "condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018".

Parlamentul European cere Puterii să "reconsidere legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul acesteia de a intimida societatea civilă și de a intra în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată". Este o cerere a întregii societăți civile din România, care a demonstrat că legea pentru combaterea spălării banilor va duce la blocarea activității ONG-urilor.

În aceeași rezoluție, Parlamentul European "își exprimă profunda îngrijorare față de restricțiile politice aplicate libertății presei și față de propunerile legislative care ar incrimina denigrarea României în străinătate și ar reintroduce defăimarea în Codul Penal".

Rezoluția are o semnificație politică majoră, fiind votată chiar înainte ca România să preia președinția rotativă a Uniunii Europene. Din punct de vedere juridic, rezoluția nu este obligatoriu de respectat de către România.

VEZI câteva dintre punctele esențiale ale Rezoluției [click aici]

Ecaterina Andronescu va fi propusă la Ministerul Educației de PSD

Ecaterina Andronescu va fi propusă la Ministerul Educației de PSD

Ecaterina Andronescu va fi propusă la Ministerul Educației de PSD, a confirmat oficial Gabriela Firea, la ieșirea de la ședința PSD. Primarul general a confirmat că a fost vot în unanimitate în PSD privind propunerea de la ministerul Educației. „Am votat ca Ecaterina Andronescu să devină minstru al Educației este foarte important să dăm un mesaj în toata țara, să avem un profesionist”, a afirmat Firea.

România pe hârtie în 100 de chipuri. ”Totul se transformă”

România pe hârtie în 100 de chipuri. ”Totul se transformă”

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Unul dintre spațiile care au devenit în ultimii ani o gazdă bună pentru artă este cel al Facultății de Mecanică din Galați. Mai ales după ce Cătălin Fetecău, decanul ei, a decis să transforme Campusul Științei într-un spațiu prietenos cu inovația și frumosul.

Unul dintre artiștii care au dat viață noului proiect este gălățeanul Eduard Costandache (n. 1975), al cărui "Tocător de speranțe" a fost printre primele opere ce au însuflețit noul spațiu. Deasupra unui fost ciocan industrial a fost instalată o cupă plină cu tot felul de obiecte electronice: calculatoare, imprimante, monitoare, telefoane, faxuri. "Sculptura sugerează faptul că, în ştiinţă, totul se reciclează, ştiinţa naşte ştiinţă. Obiectele electronice tocate se transformă în roţi zimţate, utilizabile în alte instalaţii mecanice şi nu numai", declara profesorul Fetecău, în urmă cu șase ani, când era inaugurată lucrarea lui Costandache.

În imagine, de la stânga la dreapta, protagoniștii proiectului IV Romane, ce va fi lansat sâmbătă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus București: Octavian Miclescu (publică acum "Vânzătorul de margarete", are deja patru cărți de poezie și proză scurtă, pe scena Dramaticului gălățean i s-a jucat piesa de teatru "Secretul lui Moebius"), Adi - George Secară (publică "Piripitanga", are deja 10 cărți de poezie), jurnalistul Tudor Neacșu (debut absolut cu romanul "Karga") și Andrei Velea (lansează "#Agora", are deja șase cărți de poezie și proză scurtă). Cei patru citesc din ediția princeps cu autograf "Zdrulă și Puhă" a lui Ionel Teodoreanu, lângă "Tocătorul de speranțe".

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

{gallery}totul-se-transforma-romania-pe-hartie-in-100-de-chipuri{/gallery}

Depistat la volan, cu permis necorespunzător

Depistat la volan, cu permis necorespunzător

T.D., cu cetăţenie română şi belgiană, în vârstă de 43 de ani, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-rutier - I.T.P.F. Iaşi, pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei. Bărbatul conducea un ansamblu de vehicule format dintr-o autoutilitară şi o remorcă, înmatriculate în România.

La controlul de frontieră, în urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că T.D. este posesor de permis de conducere valabil doar pentru categoriile B şi A3, iar pentru a putea conduce ansamblul de vehicule în cauză îi este necesară şi categoria BE.

Cu privire la cele constatate, T.D. a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că permisul de conducere valabil deţinut nu îi dădea acest drept.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv.

164 de locuri de muncă vacante

164 de locuri de muncă vacante

Numărul locurilor de muncă vacante aflate, ieri, 12 noiembrie, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi era de 164, cu aproximativ 100 mai puţine decât în urmă cu o lună. Cele mai consistente oferte erau cele pentru operator suport tehnic pentru servicii de comunicaţii electronice (30), lucrător comercial (12), manipulant marfă (11) şi muncitor necalificat ambalare (10). Pentru gălăţenii cu studii superioare, oferta cuprindea doar nouă posturi: patru de bibliotecar şi câte unul de consilier juridic, consilier marketing, director comercial, inginer chimist şi inginer în industria alimentară.prognoza meteo

( † ) Calendar Ortodox 2018 - sarbatori

   TRIMITE: o stire o poza sau  video 

Director ziare si reviste de la A la Z

Publicitate ...

Abonare newsletter

Adresa de e-mail:

De vizitat   →   utile online

Curs valutar si convertor valutar
curs BNR din 2018-11-13
Dolar
0.1487 RON
Euro
4.6599 RON

curs de schimb valutar     convertor valutar
nu exista stiri
 Stirile cele mai comentate
nu exista stiri

Video            →            Stiri video
Poza zilei              →              Toate pozele
Copilul chinez care a atins o noua treapta a evolutiei. Face parte dintr-o noua rasa umana!